luni, 27 februarie 2012

Eco-terorism în numele salvării planetei

Aripa dură a mişcării ecologiste recurge la violenţă împotriva companiilor care afecteaza mediul. Acţiunile de lupta clandestină şi violentă în numele unor cauze ecologice intra tot mai des pe agenda agenţiilor de securitate americane şi europene, la concurenţa cu terorismul islamic

Frontul de Eliberare a Pamantului, apărut la inceputul anilor ’90, dă mari bătăi de cap autoritatilor din Statele Unite, unde organizaţia a pus la cale incendii şi a distrus în ultimii 10 ani proprietăţi în valoare de sute de milioane de dolari. Ultima acţiune a gruparii a avut loc în urma cu două saptamani, într-o suburbie a oraşului Seattle, unde au fost incendiate cinci locuinte de lux în valoare de aproape 10 milioane de dolari.


Earth Liberation Front (ELF) lupta în numele pro­tecţiei mediului şi vrea să limiteze avalanşa de con­s­truc­ţii de case prin incendii şi alte acţiuni directe. Organizatia ELF, compusă din celule secrete şi foarte mici, a revedicat numeroase incendii asupra zonelor de dezvoltare imobiliară din SUA, din Long Island până în San Diego. Prima acţiune a ELF a avut loc în 1997, când o celulă a grupării a incendiat ţarcurile de cai ce aparţineau administraţiei locale din Oregon. În 1998, gruparea a revendicat un puternic incendiu în staţiunea de schi Vail din statul Colorado, pagubele ridicandu-se la 12 milioane de dolari.

Tre Arrow, un activist în vârstă de 34 de ani, este judecat în prezent de un tribunal din Portland pentru că, în 2001, a participat la un atac cu cocktailuri Molotov asupra unor betoniere şi asupra unor camioane care transportau copaci defrişaţi.

Case de lux mistuite de flăcări
Gruparea eco-teroristă Earth Liberation Front a intrat din nou în atenţia opiniei publice pe data de 3 martie, când militanţii ecologisti au dat foc unor proprietăţi de lux în construcţie, situate la marginea orăşelului Maltby, la 25 de kilometri de Seattle. Anchetatorii FBI au stabilit că în spatele incendiului se află gruparea ELF, care a lăsat la locul sinistrului un afis în care revendica „atentatul". Semnat cu initialele ELF, pe afis scria „Construit verde? Nu, NEGRU!" şi „McMansions + RCD-urile nu sunt ecologice".

Termenul „McMansions" se referă la ansambluri de case aproape identice, construite „în linie", aluzie la modelul de productie McDonald’s, în timp ce RDC-urile sunt grupuri de case în zona rurală, la periferiile marilor oraşe, care sunt construite pe un spaţiu cât mai restrâns. La cateva zile dupa incendiile de la Seattle, patru militanti ai ELF au fost condamnati de justitia americana pentru ca au provocat un incendiu devastator, in 1999, in campusul universitatii din Michigan. Incendiul a distrus cladirea in care se desfasurau proiecte pentru promovarea biotehnologiei agricole pentru tarile sarace.

Eco-terorism fără victime
Earth Liberation Front, cunoscută şi sub denumirea de „Spiriduşii" (elf, spiriduş, n.a), este numele colectiv al unor indivizi sau celule care recurg la „sabotajul economic şi acţiunile de gherilă pentru a stopa exploatarea şi distrugerea mediului natural".

Miscarea ELF a fost fondată în oraşul Brighton din Marea Britanie, în 1992, şi s-a raspandit pe tot cuprinsul Europei în următorii doi ani. Astăzi este o mişcare răspândită la nivel internaţional, cu acţiuni în peste 20 de ţări, şi este privită ca „sora mai mică" a mişcarii Frontul Eliberarii Animalelor (ALF), care se presupune ca deţine o celulă şi în Romania.

Folosind acelaşi model de „rezistenţă fără lider", cât şi principiile de acţiune ale ALF, militanţii ELF vor să provoace prin acţiuni directe pagube economice companiilor care distrug mediul. În martie 2001, ELF a fost inclusa pe lista FBI a grupărilor teroriste. Principiile de acţiune ale ELF cer ca militanţii să „işi ia toate precauţiile astfel încât să evite să facă rău fizic vreunui animal - uman sau non-uman". Până în prezent, FBI a recunoscut că niciuna dintre acţiunile ELF nu s-a soldat cu victime.

Inamicul: companiile care afectează mediul
Acţiunile ELF sunt îndreptate împotriva fabricilor şi companiilor din domeniile imobiliare, ingineriei genetice, exploatării pădurilor, cultivării de organisme modificate genetic, constructoare de maşini de teren, de dezvoltare urbană şi rurală. Organizaţia nu are lideri oficiali, ierarhie, membri sau purtatori de cuvânt, fiind complet descentralizată. „Scopul ELF este de a opri aceste practici care afectează incredibil de mult mediul inconjurator. Celulele ELF au primit susţinere mare din partea oamenilor deoarece au tactici extrem de eficiente. In plus, ELF işi respectă principiul primordial: să nu facă rău niciunei fiinţe". Declaraţia a fost dată din inchisoare de Jeff „Free" Luers, un militant care işi ispăşeşte o pedeapsa de 22 de ani de inchisoare pentru bombardarea cu cocktailuri Molotov a unei companii care vindea maşini de teren.

Eco-terorişti cu suflet de revoluţionari
Deşi urâtă de toate marile companii occidentale, ELF nu recurge la violenţe gratuite, membrii săi fiind tineri şcoliţi, cu orientari politice de stânga. Printre cei mai vizibili membri ai mişcării se numara dr. Steven Best, profesor de filosofie la Universitatea din Texas şi cofondator al Frontului de Eliberare a Animalelor. Ron Coronado este un fel de purtător de cuvant al mişcării, fiind implicat în scufundarea unor baleniere, eliberarea a mii de animale din fabricile de blănuri şi în mai multe incendii. Un alt membru important este Daniel McGowan, care a pledat vinovat pentru a evita închisoarea pe viata în urma implicării în mai multe acţiuni.

El a refuzat să depună mărturie împotriva unor „tovaraşi de arme", chiar dacă aceştia au depus mărturie împotriva lui. „Sunt peste şase miliarde de oameni pe planeta, din care aproape o treime suferă de foame sau de sărăcie. Construcţia de case pentru bogătaşi nu ar trebui să fie o prioritate. Pădurile, fermele şi mlaştinile sunt înlocuite de o mare de case, de pajişti cu iarbă artificială, de asfalt şi de animale ucise de maşini. Fermele şi pământurile sunt cumpărate de companiile imobiliare pentru că acestea nu pot concura cu alimentele ieftine, pline de pesticide sau modificate genetic ale marilor corporaţii. A venit vremea să decidem ce e mai important: planeta şi sănătatea oamenilor sau profitul celor care o distrug?", se arăta în manifest.

Universul Pădurii